Beta-tjeneste
Kl. 18:42 ~ 19. apr 2019 ~ UKE 16
VG Nett
Dagbladet
Facebook
Gmail
Windowl Live Mail - Hotmail
YR
Finn.no
Wikipedia

Riksantikvaren freder M/S Nordstjernen.

Av | 19 desember, 2012 10:53 | 0 kommentarer
Foto: Alexander Ytteborg, Riksantikvaren/ANB

Riksantikvaren: I dag freder Riksantikvaren M/S Nordstjernen. Skipet avsluttet sin siste ordinære tur 22. mars 2012 og har med sine 56 år i rute, seilt lengst i Hurtigrutens stolte historie.

– Hurtigruten representerer selve livsnerven for store deler av befolkningen langs kysten. Med fredningen av M/S Nordstjernen er et av kystfartens viktigste kulturminner fredet, sier riksantikvar Jørn Holme.

Tradisjonsrikt

M/S Nordstjernen stod ferdig i 1956 og var det siste av hurtigrutens skip som ble bygget med de samme skipbygningstradisjoner som dampskipene i mellomkrigstiden. Skipet er et fremragende eksempel på 1950-tallets utsmykking av skipsinteriør og blir ansett som et seilende galleri for norsk samtidskunst og interiørdesign.

Nordstjernen er i fortsatt god stand til tross for få endringer. Blant annet er det originale likestrømsanlegget fortsatt i drift, noe som er unikt for et skip av denne størrelsen.

Stort engasjement

Hurtigruta reiserute er av de mest kjente sjøreisene i verden og har vært viktig for norsk transport og for turistnæringen. Skipene leverer også post og varer til en rekke steder langs kysten vår og er derfor svært kjær for mange nordmenn. Mange nordmenn har reist med M/S Nordstjernen og interessen for skipets videre skjebne har vært stor.

Allerede i 2007 ble Nordstjernen erklært verneverdig av Riksantikvaren. I juni i år ble skipet varslet fredet og i november midlertidig fredet. Nå er den endelige fredningen vedtatt.

Fredningens omfang

Fredningen omfatter store deler av skipet med fast inventar og utstyrt, samt kunstnerisk utsmykking. Fredningen skal ikke være til hinder for fartøyets videre drift.

annonse:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

For annonsering og pris, kontakt tomrichard@maritimstartside.no. Maritim Startside er ikke ansvarlig for innhold i eksterne linker. Maritim Startside © 2018, org nr: 818112602 reg. i Brønnøysundregistrene.