Beta-tjeneste
Kl. 18:18 ~ 19. apr 2019 ~ UKE 16
VG Nett
Dagbladet
Facebook
Gmail
Windowl Live Mail - Hotmail
YR
Finn.no
Wikipedia

Holmås: – SV vil aldri svikte Lofoten

Av | 8 januar, 2013 4:07 | 0 kommentarer

Oslo (NTB-Per Christensen): Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) sier SV aldri vil svikte Lofoten, Vesterålen og Senja. Han vil imidlertid ikke utdype sin egen uttalelse til Klassekampen om at SV ikke vil stille oljeultimatum.

Holmås stilte mandag som gjest på landsmøtet til Natur og Ungdom i Fredrikstad. På spørsmål fra Klassekampen om hvorvidt SV ville stille garanti for at Ap ikke får åpnet disse områdene etter valget, svarte Holmås at partiet ikke vil stille ultimatum.

– Dersom partiene går inn i en valgkamp med mange absolutte saker i bagasjen, gir det et dårlig grunnlag for forhandlinger, svarte utviklingsministeren.

Tirsdag morgen fastholdt han overfor NTB at SV aldri vil svikte i denne saken, men det er fortsatt uklart om hans uttalelse i Fredrikstad var en forsnakkelse eller om SV i en presset situasjon kan komme til å bruke sin motstand mot oljevirksomhet som et forhandlingskort.

Heller ikke partileder Audun Lysbakken fant det nødvendig å bidra til oppklaring.

Bom fast

Holmås’ politiske rådgiver Unni Berge sendte NTB følgende sitat og åpnet ikke for videre utdyping:

– Vi vil aldri svikte Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi har vunnet saken mot oljeboring i området to ganger. Av hensyn til framtidige generasjoner kommer vi til å vinne saken igjen. Det betyr at SV står bom fast på sitt standpunkt, slik vi alltid har gjort, lyder det.

Arbeiderpartiet og Sp har godtatt at det ikke skal være petroleumsvirksomhet i det omstridte området i nord i denne stortingsperioden. Tiden skal heller brukes til innhenting av ny kunnskap. Hva som skjer etter valget, i eventuelle nye forhandlinger om en oppdatert Soria Moria-erklæring, er gjenstand for sterk uenighet internt hos de rødgrønne.

Både tidligere partileder Kristin Halvorsen og Lysbakken har gjentatte ganger uttalt at SV i regjering er en garantist for at ikke disse sårbare områdene blir åpnet for utvinning. Sterke krefter i SV har sågar advart om at det ikke blir noen videreføring av regjeringssamarbeidet, hvis Ap og olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) trumfer gjennom en annen politikk.

Svikter

Natur og Ungdom og Naturvernforbundet mener norske politikere svikter miljøkampen og frykter at miljøsaker kommer til å glimre med sitt fravær i valgkampen.

– I stedet for å være framtidsrettet, har man skrudd ned ambisjonene. Etter klimatoppmøtet i 2009, har debatten blitt veldig teknisk, og man har ikke klart å snakke om miljø på en måte som treffer folk, sier Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom til Klassekampen.

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken frykter at miljøsaken kan drukne i saker om politisk spill og regjeringsalternativer.

Utviklingsminister Holmås mener dette er en skjev fremstilling av det hans parti står for. Han presiserer at et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er SVs viktigste miljøsak, ikke minst for å bevare torskestammen.

Mandag havnet Holmås på miljøgrillen til Natur og Ungdom.

– Vi trenger en stor og seierssulten miljøbevegelse. Målet er varig vern, sa Holmås mens han lå på grillen.

På siste landsmøtedag tirsdag skulle Natur og Ungdom velge ny ledelse. Valgkomiteen har innstilt på gjenvalg av Silje Lundberg.

annonse:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

For annonsering og pris, kontakt tomrichard@maritimstartside.no. Maritim Startside er ikke ansvarlig for innhold i eksterne linker. Maritim Startside © 2018, org nr: 818112602 reg. i Brønnøysundregistrene.